Gradjevine

Most na Moštanici

Most na Moštanici

Most na Moštanici (poznat i kao „Rimski most“) na starom putu: Nikšić–Grahovo–Trebinje, najstariji je most u Crnoj Gori. Rađen je od obrađenog kamena, proporcionalnih svodova, širokih stubova (2 m) i velikih otvora (5,5 m). Potiče iz trećeg vijeka nove ere.

Read More »
Spomenik Partizanu borcu

Spomenik Partizanu borcu

Spomenik Partizanu-borcu je monumentalni spomen-kompleks na brdu Gorica u gradu Podgorici. Svečano je otvoren 1957. godine, a njegovi autori su arhitekta Vojislav Đokić i vajar Drago Đurović. U kompeksu je sahranjeno 97 narodnih heroja.

Read More »
Obod

Obod

Riječki grad – Obod nalazi se na brdu iznad Rijeke Crnojevića. Njegov osnivač je tadašnji vladar Zete Ivan Crnojević, koji 1475. god. njegovim osnivanjem želio da premjesti svoju prijestonicu sa Žabljaka bježeći pred najezdom Turaka.

Read More »
Kuća Verona

Kuća Verona

Kuća Verona se nalazi u zoni zvanoj Račica, uz samu morsku obalu i izolovana u odnosu na susjede. Ona svojim mirnim a razuđenim volumenom, proporcijama i arhitektonskim rječnikom, iako decenijama većim dijelom napuštena, odražava bitna svojstva gotičko-renesansnog vremena u kome je nastala.

Read More »
Kanli Kula

Kanli Kula

Kanli kula potiče iz turskog doba (16. vijek), bila je zatvor (otuda njeno ime na turskom jeziku i znaci “krvava kula”), a 1966. godine je rekonstruisana i adaptirana u jednu od najljepših ljetnih pozornica na Jadranu sa nešto preko 1000 mjesta, mada, po potrebi, može da primi i preko 1500 posjetilaca.

Read More »
Španjola

Španjola

Španjola je tvrdjava čija je gradnja započela za vrijeme turske vladavine u 15. vijeku, ali je svoj današnji izgled dobila po Špancima, koji su je obnovili, kao i neke druge gradske tvrdjave, i nastavili sa njenom gradnjom za vrijeme svoje jednogodišnje vladavine gradom. Prvobitno ime joj je bilo tvrdjava “Gornji grad”.

Read More »