Gradovi

Podgorica

Podgorica

Podgorica je glavni grad Crne Gore, nalazi se zetsko-bjelopavlićkoj ravnici i na pet rijeka: Morači, Ribnici, Zeti, Cijevnoj i Sitnici. Grad je preživioznačajne istorijske događaje, kroz njega su prošli i prolaze ljudi različitih nacionalnosti i vjere, podnosio je ratove, plemenske sukobe, mijenjanje imena, kao i mnogeosvajaće pod čijom se vlašću mijenjao.

Read More »
Tivat

Tivat

Tivat je najmanja opština u Boki Kotorskoj, obuhvata 46 kvadratnih metara i nalazi se između tunela Vrmac i Tivatskog zaliva. Pretpostavlja se da je grad dobio ime po ilirskoj kraljici Teuti koja je u okolini današnjeg grada imala ljetnjikovac.

Read More »
Pljevlja

Pljevlja

Pljevlja je grad na sjeveru Crne Gore, a na samoj tromeđi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Prema popisu iz 2003. bilo je 21377 stanovnika . Kroz grad protiču rijeke Ćehotina i Breznica, a u blizini je planina Ljubišnja.

Read More »
Rožaje

Rožaje

Rožaje je grad u istoimenoj opštini na sjeveroistoku Crne Gore. Nalazi se na granici Crne Gore sa Srbijom i Kosovom. Iznad grada uzdiže se planina Hajla visoka 2.403 m, a u njegovoj okolini su i planine Mokra,Beleg, Sijenova, Ahmica, Turjak, Vlahovi i Krsača.

Read More »
Berane

Berane

Berane je gradsko naselje u istoimenoj opštini u Crnoj Gori. U srednjem vijeku područje Berana je bilo poznato kao Budimlja.U Beranama se nalazi zadužbina Nemanjića Đurđevi Stupovi.

Read More »
Herceg Novi

Herceg Novi

Herceg Novi je grad na ulazu u Bokokotorski zaliv, u podnožju planine Orjen. Opština Herceg Novi se prostire od graničnog prelaza Debeli Brijeg do tjesnaca Verige, najužeg dijela Boke Kotorske. U tom najužem dijelu se trajektima obavlja prevoz vozila i putnika sa jedne na drugu stranu zaliva, tačnije, na relaciji Kamenari-Lepetane.

Read More »