Jezera

Vir u Lokvicama

Vir u Lokvicama

 Vir u Lokvicama zvanično spada u 18 jezera Nacionalnog parka Durmitor mada je svojom veličinom i sezonskim karakterom više lokva.

Read More »
Solana

Solana

Ulcinjska solana se nalazi na krajnjem jugu Crne Gore i zauzima oko 14.5 km2 slanih bazena. Izgrađena je u regionu sa najvećim brojem vedrih dana, najvećom insolacijom na Jadranu – 2567 sunčanih sati i najvećim brojem tropskih dana u bivšoj Jugoslaviji. Solana je 1 km vazdušne linije udaljena od grada Ulcinja i isto toliko od granice sa Albanijom.

Read More »
Škrčka jezera

Škrčka jezera

Predio Škrke se punim pravom smatra srcem Durmitora. Tom utisku osim nedostupnosti i centralne pozicije doprinose najviše jezera, Veliko i malo Škrčko jezero, najviši hidrološki objekti Durmitorskog masiva. Najbliže im se prilazi sa Dobrog Dola, pa preko Škrčkog ždrijela, najduže preko Ališnice i Planinice.

Read More »
Trnovačko jezero

Trnovačko jezero

Trnovačko jezero nalazi se na zapadu Crne Gore nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Okruženo je planinama Maglić, Volujak i Bioč. Najdostupnije je iz pravca BiH preko Tjentišta kroz nacionalni park Sutjeska. Na nadmorskoj visini od 1517 m, ima dužinu 800 m i širinu 700m.Posmatrano sa okolnih vrhova ima oblik srca. Duboko je 9 m, napaje se atmosferskim putem i manjim izvorima. Ljeti je idealno za kupanje, pecanje i kampovanje.

Read More »
Stabanska jezera

Stabanska jezera

Stabanska jezera nalaze se blizu sela Stabna, ispod planine Volujka u plužinskoj opštini. Veliko stabansko jezero nalazi se na visini od 1320 mnm,  Malo 1195 mnm. pri velikom vodostaju međusobno su povezana, pa Veliko otiče potokom u Malo.

Read More »
Zeleni Vir

Zeleni Vir

Zeleni Vir je veća lokva na Durmitoru koja se nalazi na Mliječnim dolovima, na 1820 mnm. Voda mu je bistra i zelene boje i napaja se snijegom, kišom i manjim izvorom. Neizbježno je mjesto za predah na putu za Bobotov kuk.

Read More »