Nacionalni parkovi

Prokletije

Prokletije

Dinaridi koji se pružaju paralelno sa Jadranskim morem, na svojim krajevima imaju nabore Prokletije i Alpe. Upravo zato poznati austrijski geolog Ami Bue, Prokletije je nazvao Južnim Alpima. No nije to jedini razlog, već i svojom ljepotom zaslužuju poređenje sa najljepšom planinom u Evropi. Prokletije su gromadne mlade planine ,visokih vrhova (oko 50 vrhova iznad 2000m,  20 preko 2500 mnm). Kao što im samo ime kaže surove su, oštrih vrhova, pune procjepa, tajanstvenih izvora, jezera, jakih kontrasta, sive i zelene.

Read More »
Durmitor

Durmitor

Prije nego što nestanem sa interneta (na dva mjeseca, jer odoh na more) odlučih da zaključim priču o Nacionalnim parkovima Crne Gore sa Durmitorom. Iskreno nisam se nadao da cu skoro to moći, jer sam tek prije neđelju dana slučajno, neplanirano, u proputovanju svratio do Žabljaka. Kako sam prije toga ,za moju bruku, na Žabljak bio samo jednom zimi (i to kada se nisam bavio fotografisanjem), tek sad zabilježih prve slike. I eto tako, rekoh sebi , kad sam već prezentirao ostale NP ajde da završim i ovaj…

Read More »
Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Dugo sam se premišljao čime da počnem blog, te zaključih da počnem sa onim čega imam najviše u galeriji. Ko je pratio moju galeriju odma će znati da je u pitanju Skadarsko jezero. Razlog zbog kojeg je ovaj motiv “rekorder” u mojoj galeriji (a i mnogim drugim) je taj što svojom ljepotom, veličinom i raznolikošću uvjek predstavlja isplativu destinaciju za fotografisanje, ali i ne samo to, već i njegova dostupnost tj. blizina Podgorici daje mu prednost u odnosu na druge krajeve Crne Gore kad je malo vremena i novca.

Read More »
Biogradska Gora

Biogradska Gora

Kako je jako vruće danas, pa mi mozak slabije radi, a i trebam da iskočim napolje, za ovaj blog sam se dijelimično poslužio tuđim tekstom, ali slike su i dalje moje.

Nacionalni park Biogradska gora je osnovan 1952. godine. Smješten u prostoru sjeveroistočne Crne Gore, između rijeka Tare i Lima, u središnjem dijelu planine Bjelasice, zahvata površinu od 5 650 hektara.Omeđen planinskim visovima, ispresjecan potocima i uvalama, ukrašen jezerima, okićen stoljetnim šumama i pitomim livadama, predstavlja veličanstven dar prirode.

Read More »
Lovćen

Lovćen

Jos jedan vruć dan, kakvo li će tek ljeto bit…U nedostatku vremena opet pozajmljujem tekst na sve strane, a ovog puta vam predstavljam Nacionalni Park Lovćen…

“Nacionalni park Lovćen obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva, površine 6.220 ha. Proglašen jenacionalnim parkom 1952. godine.Smješten je u jugozapadnom dijelu Crne Gore između Skadarskog basena, Bokokotorskog zaliva i Budvanske rivijere. Izdiže se u neposrednoj blizini mora, zatvarajući tako duge i vijugave bokeljske zalive, čineći zaleđe drevnom pomorskom gradu Kotoru.

Read More »