Morača je rijeka u Crnoj Gori. Nastaje spajanjem Javorskog i Rzačkog potoka u sjevernoj Crnoj Gori, ispod planine Rzač. Duga je 99,5 km ii teče od sjevera ka jugu. Uliva se u Skadarsko jezero. Najveće pritoke su joj sa lijeve strane Cijevna, a sa desne Zeta. Površina sliva iznosi 3200 km².

U svom sjevernom djelu (gornjem toku) Morača je brza planinska rijeka, i teče kroz kanjon sjeverno od Podgorice. Nakon spajanja sa svojom najvećom pritokom, Zetom, sjevernije od Podgorice, Morača ulazi u Zetsku dolinu, kroz koju teče sve dok se ne ulije u Skadarsko jezero.

Morača je relativno mala rijeka, nešto više od 100 m široka i uglavnom plitka, pa zbog toga njen tok nije mjenjan. Njen kanjon je dio glavnog puta preko kog se dolazi do crnogorske obale i Podgorice, i sjevernog djela Crne Gore. Ovaj put se smatra vrlo opasnim.

Raspolaže velikom hidroenergijom (naročito u klisuri Platije). U njenom basenu izgrađen je sistem hidrocentrala (Gornja Zeta sa hidroelektranom Perućicom, Glava Zete, Slap Zete, Cijevna).

Morača se smatra jednim od simbola Podgorice, i ona je najveća rijeka koja teče kroz ovaj grad.

Wikipedia

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Morača

loading map - please wait...

Morača 42.444712, 19.258063 Morača