Na Orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i dominira jugozapadnim dijelom cetinjskog manastira, nalazi se mauzolej vladike Danila, osnivača dinastije Petrović – Njegoš.

Podignut je 1896. godine po ideji i nacrtu knjeginje Jelene, a uz saradnju francuskog arhitekte Frusea i vajara M. Votijera.

Uspjelim arhitektonskim rješenjima, spomenik je skoro srastao sa Orlovim kršem čineći ga prepoznatljivim i dominantnim simbolom Cetinja. Spomenik je podignut na vještački formiranom platou, uredjenom kao mali park, na samoj ivici u sjeveroistočnom uglu da bi bio jasno vidljiv iz grada.

Monumentalni kameni sarkofag sa visoko postavljenim krstom, na širokoj čeonoj kamenoj ploči sa natpisom, leži na prostranom kamenom postamentu do koga vode tri stepenika. Na gornjoj ploči sarkofaga reljefno su predstavljeni simboli svjetovne i duhovne vlasti vladike Danila, a sa bočnih strana stilizovani ukrasi i simboli – krst, krug i cvijet. Na istočnoj strani u kružnom medaljonu, apliciran je bronzani reljef vladičine glave u profilu.

Do platoa sa spomenikom vodi asfaltni put trasiran sa jugozapadne strane Orlovog krša.
text: http://montenegro.travel

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Orlov krš

loading map - please wait...

Orlov krš 42.385969, 18.919809 Orlov krš