Opština Andrijevica, nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Crne Gore. Zahvata prostor od 340 km2 okružen visokim planinama, Komovima, Bjelasicom i Prokletijama, koje čine prirodni okvir ove Opštine. Među njima se prožima kao nit dolina Lima koja ima ulogu spajanja ovih raznovrsnih prostora, pa sa njom čine jedinstvenu geografsku cjelinu.

Pripada krugu prigraničnih opština jer sa susjednom državom Albanijom ima 25 km granice i najmanje razvijenih opština u Crnoj Gori.

Prema podacima iz zadnjeg popisa od 1991. godine naseljena je sa 6.696 stanovnika raspoređenih u 24 naselja, a organizovanih u 15 Mjesnih zajednica.

U opštinskom centru Andrijevica živi 1.000 stanovnika, a ostali na seoskom području.

Karakteriše je dotrajala i nedovoljno izgrađena komunalna i društvena infrastruktura.

Opštinski centar Andrijevica je relativno mlado naselje, jer njeni prvi začeci počinju tek sredinom XIXvijeka. To ne znači da teritorija opštine nije bila od uvijek prostor ljudskog djelovanja i prostor sa privredno aktivnim mjestima, koja su u zatišju nastajala ili nestajala najezdom osvajača.

Procjenom biografskih, ekoloških, zdravstvenih, estetskih, sportsko-rekreativnih, ekonomnih i saobraćajnih i drugih karakteristika i relevantnih prirodnih i antropogenih faktora došlo se do zaključka da ovo područje ima veoma povoljne uslove za razvoj čitvnog spektra savremenih vidova planskog turizma.Još dosta dobro očuvane prirodne vrijednosti planina Komova, Bjelasice i Prokletija sa živopisnim dolinama rijeka pružajumogućnost razvoja raznih vrstaplaninskog turizma kao što sportsko-rekreativni, zdravstveni, katunski, planinarenje, lov, ribolov itd.

Za sada su u razvoju:

– planinarenje na Komovima

– sportski ribolov i lov

– splavarnje rijekom Limom

text: http://andrijevica.me

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Andrijevica

loading map - please wait...

Andrijevica 42.738750, 19.785681 Andrijevica