Tvrđava Kosmač se nalazi na istoimenom brežuljku iznad sela Brajići nedaleko od Budve, na 800 metara nadmorske visine. Gradili su je Austrijanci u periodu između 1841-1850. godine na graničnoj liniji između Crne Gore i Austrije.

Lokacija izabrana za izgradnju ove tvrđave zajedno sa samom tvrđavom je veoma upečatljiva i dominira nad Budvanskom rivijerom, a, takođe, veoma je značajna i sa simboličkog stanovišta i kao pejzaž. To je tipični primjer austrougarske arhitekture utvrđenja tog vremena na teritoriji jugoistočne Jadranske obale. Konstruktivne tehnike su bile na veoma visokom nivou i mogu se smatrati dostignućem vojne arhitekture tog perioda.

Sagrađena je od fino klesanog, lokalnog sivog krečnjaka. Ima izduženu nepravilnu osnovu sačinjenu od dva osnovna krila razdvojena po sredini masivnom polukružnom kulom. Sastoji se od prizemlja, sprata i prostranog podruma, i ima oko 1064m2. Danas, ništa nije preostalo od kasarne koja se nalazila pored tvrđave. U prostranom dvorištu postojala je cistijerna za vodu.

text: http://booking.me

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Kosmač

loading map - please wait...

Kosmač 42.301119, 18.900433 Kosmač