Lim je međunarodna rijeka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Izvire na Crnoj planini u Crnoj Gori, svega nekoliko kilometara od izvora Tare, protiče kroz Plavsko jezero i uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Sama rijeka formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmjenično smjenjuju klisure i kotline, a oblast oko nje se naziva Polimlje. Ono je poznato po svojim kulturno-istorijskim spomenicima. Danas je rijeka poznata kao jedna od najatraktivnijih rijeka za splavarenje, ali i po velikom stepenu zagađenosti o čemu svjedoči i ironična šala da je svoj naziv Lim, dobila zato što je puna olova.

Rijeka Lim zvanično nastaje na visini od 999m nmv. isticanjem iz Plavskog jezera. Međutim samo jezero je protočno tako da se ovaj vodeni tok može pratiti još dalje rijekom Ljučom, koja u njega utiče, do njenog nastanka spajanjem Grnčara i Vruje kod Gusinja. Sam Grnčar, kao jači tok, pod imenom Vermoša prethodno prolazi kroz Albaniju, varošicu Vermoši i Crnu Goru u kojoj i izvire. Njen izvor se nalazi ispod najvišeg vrha Crne planine Maglića koji je visok 2142m nmv i udaljen je svega nekoliko kilometara od izvorišta rijeke Tare koja se nalazi sa druge strane Maglića. Sama Crna planina se nalazi u pograničnoj zoni Crne Gore i Albanije između Komova na sjeveru i Žijeva na jugu u oblasti Kuča.

Lim dakle nastaje u plavsko-gusinjskoj kotlini i iz nje teče ka sjeverozapadu u klisuru Sutjesku, poslije koje izlazi u Beransku kotlinu. Rijeka zatim prelazi u Tivransku klisuru iz koje se otvara Bjelopoljska kotlina, posle koje počinje Dubrakovačka klisura koja na kraju prelazi u pravi kanjon dugačak 11 km sa visinom strana do 550m. Ona je poznata i kao Kumanička klisura, a u njoj se danas nalazi državna granica između Srbije i Crne Gore.

Wikipedia

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Lim

loading map - please wait...

Lim 43.071747, 19.782793 Lim