Bojana  je 41 kilometar duga rijeka koja se nalazi na granici Crne Gore i Albanije. Otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more. Teče u velikim krivinama sa prosečnim padom od 0,6 %. Drimnjača i rijeka Kiri donose u Bojanu velike količine nanosa, i ona bi mogla postati potpuno plovna jedino stalnim bagerovanjem.Vrlo je bogata ribom, (143 vrste). Na ušću u Jadransko more formira veliko riječno ostrvo koje se zove Ada Bojana. Jedan od rukavaca rijeke Drim uliva se u reku Bojanu.Karakteriše je niz tkz. dvojnosti:

1) Svega 8 km dna korita rijeke Bojane se nalaz iznad nivoa mora, što uslovljava pojavu i slane morske i slatke riječne vode u njenom koritu.

2) Druga dvojnost je izdražena u podzemnom vodotoku rijeke. U istom smjeru, jedan iznad drugog prema moru, teku površinski vodotok rijeke Bojane, i na dubini od oko 10 do 15 metara podzemni vodotok rijeke Bojane.

3) Bojana se račva na dva vodotoka među kojima je ostrvo Ada Bojana.

4) Četvrta dvojnost rijeke Bojane ogleda se u dvojnm oscilacijama njenog vodostaja. Osim sezonskih oscilacija, postoje dnevne oscilacije izazvane plimom i osjekom.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Bojana

loading map - please wait...

Bojana 41.875441, 19.373531 Bojana