Najveći jadranski zaliv i moje omiljeno parče CG teško je opisati pa sam se obratio L. Asrenu (fr.pisac) koji kaže: “Kontrast između vedre ljepote, očaravajučih voda Jadrana i surove goleti Crne Gore uliva strah. S jedne strane plave zalivske vode, najčarobnije u Evropi, zelenilo plodne zemlje sa sjajem malih bijelih gradova nanizanih duž obale, a s druge, more sumornih, narogušenih planina sa sivilom njihovih oblaka, ukrašenih samo sićušnim komadima obradive zemlje”. Moze to i bolje da se kaže, al u nedostatku moje inspiracije 1:0 za Francuza.

S druge strane kad se konsultujem sa drugaricom wikipedijom geografski to zvuči ovako: akvatorij površine 87 km² , maximalne dubine od 60m, prosječne 27,5m. Najveća širina 7km, najuži dio 0,3 km. Dužina 28,13 km !,a dužina obale 107.3 km ! najviši vrh na Orjenu 1894m. kad sam se već ovoliko gađao brojkama ne škodi pomenut da je od 1979. ovaj zaliv “zaštićen” UNESCO-om. Te godine je pogođen najrazornijim zemljotresom u novijoj CG istoriji.

Zaliv je podijeljen na 4 manja i to: Topljanski, Risanski, Kotorski i Tivatski, a dijele ga tri opštine Kotor, Tivat i Herceg-Novi. Tu su i ostrva što vještačka što prirodna, počev od Lastavice (Mamule) na samom ulazu u zaliv, preko Gospe od Škrpjela, Sv.Đorđa, kolege mu Marka, Gospe od Milosti do Ostrva Cvijeća. Praktično cijela obala je naseljena i idući redom možemo nabrajati sledeća naselja Njivice, Igalo, Herceg-Novi, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baođići, Bijela, Kamenari, Morinj, Perast, Risan,Orahovac, Dobrota, Kotor, Muo, Prčanj, Stoliv, Lepetani, Tivat, Radovići, Krašići, Rose i tik izvan zaliva Žanjic sa rtom Arza. O svima njima pisaću detaljno ukoliko nađem vremena (ne smijem obećat, al velike su šanse da nađem). A sad nikad škrtiji na riječima odoh pročitat neku knjigu pa se vidimo za koji dan, eventualno mjesec.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Kotor

loading map - please wait...

Kotor 42.418761, 18.767521 Kotor