Rijeka Cijevna i njene plaže predstavljaju omiljeno stjecište Podgoričana u vrelim ljetnjim danima.
Cijevna je jedna od najčistijih rijeka u okruženju (u selu Dinoša mještani piju vodu iz rijeke), sa predivnim kanjonima i vodopadima, predivnom prirodom koja je okružuje i sa 954 veoma cijenjene biljne vrste i prekrasnim i sredjenim plažama.
Izvire u podnožju albanskih Prokletija, u blizini sela Zatrijebac.
Prelazi na crnogorsku stranu prolazeći kroz najveće vinograde u Evropi (Plantaže) i posle 20 km se uliva u Moraču. Srednje je dubine od 5m-6m u gornjem toku i oko 15m u donjem. Duga je 58,8 km, od čega albanskoj teritoriji pripada 26,5 km, a crnogorskoj 32,3 km.
Iako je gornji tok pravi planiski sa dubokim kanjonom, donji je atraktivniji zbog jedinstvenog, veoma uskog kamenitog i relativno plitkog kanjona (na pojedinim mjestima može se bukvalno preskočiti iz manjeg zaleta).
Kanjon Cijevne, osim prirodne ljepote, predstavlja i ornitološki značajno područje.
U gornjem toku poznata su kupališta udaljena oko 15 km od centra Podgorice. Najpoznatije kupalište je Vodopad kod kuća Rakića. Vodopad je visine oko 10m.
Potpuno uredeno kupalište sa popratnim sadržajima: restoran, teren za odbojku, plaža, kućice za odmor itd… Ulaz automobilom na prostranom parkingu se plaća, kao i zakup kućica za odmor i terena za odbojku na pjesku…

Text: http://montenegro.travel

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Cijevna

loading map - please wait...

Cijevna 42.398108, 19.378338 Cijevna