Crkva se nalazi u sjeveroistocnom dijelu gradskog jezera Kotora,do sjevernih gradskih vrata.Podignuta je na mjestu jedne starohriscanske bazilike od koje su,pored osnove,pronadjeni ostaci crkvenog namjestaja I krstionice,sto se moze vidjeti u sakristiji na 1.5 m ispod nivoa sadasnjeg poda.
Danasnja crkva je podignuta 1221 godine.Jednobrodna osnova joj je podijeljena na tri traveja.Nad sredisnjim travejom uzdize se kupola sa iznutram okruglim,a spolja oktogonalnim tamburom.Nad zapadnim travejom svod se oslanja na masivna rebra pravougaonog presjeka.
Portali,na zapadnoj I juznoj fasadi,blago su profilisani,a njihove lunete imaju sistem srpastih romanticnih lukova.Dvije bifore,na Czapadnoj fasadi(kasnije preuredjena u rozetu)I apsidi,kao I vise romanicnih oblikovanih otvora dobro osvjetljavaju unutrasnjost.Fasade su gradjene naizmjenicnim redovima sivog I crvenkastog kamena.Friz slijepih arkadica tece ispod krovnog vijenca.
Crkva je u vise navrata pretrpjela promjene I dogradnje na sjevernoj strain.U 15. vijeku dozidana je kapela Sv.Ivana I vezana prostorija do sakristije,pa je taj dio spojen sirokoim lukom sa crkvom.U 18. vijeku je dozidan barokni zvonik.
Crkva je pocetkom 14. vijeka bila zivopisna.Od fresaka su sacuvani samo fragmenti:Hristos Pantokrator,u kupoli nekoliko stojecih figura,na zapadnom zidu:svadba u Kani na juznom,I ostaci vise scena koncentrisanih oko Raspeca,u apsidi.Po sacuvanom potpisu na macu arhandjela Gavrila doznaje se da je njihov autor bio Manojlo,grcki slikar,kojega pominju I pisani izvori.
U crkvi se cuva jedno drveno Raspece iz 14. vijeka,dva barokna oltara od raznobojnog mermera i nekoliko slika mletackog porijekla,medju kojima se istice Obracanje sv.Pavla od A.Zankija.Reljefe na sarkofagu blazene Ozane izradio je A.Augustincic,a bronzane reljefe sa scenama iz njenog zivota na dvokrilnim ulaznim vratima V.Lipovac
tetx: http://www.tokotor.me

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Crkva Sv. Marije Koleđate

loading map - please wait...

Crkva Sv. Marije Koleđate 42.426054, 18.771921 Crkva Sv. Marije Koleđate