Pljevlja je grad na sjeveru Crne Gore, a na samoj tromeđi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Prema popisu iz 2003. bilo je 21377 stanovnika . Kroz grad protiču rijeke Ćehotina i Breznica, a u blizini je planina Ljubišnja. Opština Pljevlja je treća po veličini u Crnoj Gori. Pljevlja su grad sa najvećom oblačnošću u Crnoj Gori. Oko 70% dana u godini je bez vetra, a oko 200 dana je sa maglom.

Ovaj predio bogat rudama naseljavalo je ilirsko pleme Pirusti .U doba Rima, na mjestu današnjih Pljevalja se nalazilo varoško naselje, a u blizini i rimski municipij sa određenom samoupravom. Ovo naselje u Kominima, kod Pljevalja, do danas nepoznatog imena, označeno je kao “Municipium S

U srednjem vijeku, naselje se zvalo Breznik, po istoimenoj rijeci koja je kroz njega proticala. U XI vijeku, u sastavu je države Duklje, za vrijeme vladara, kraljeva Mihaila i Bodina, a potom ulazi u sastav Kraljevine Srbije, srpskog carstva i Kraljevine Bosne. Breznica (Pljevlja) je dio posjeda moćne porodice Kosača, u okviru Kraljevine Bosne. Njihovi će se srednjevjekovni posjedi po tituli hercega Stefana Vukčića Kosačei prezimenu njegovih nasljednika (Hercegovići) nazvati Hercegovina, odnosno Stara Hercegovina (jugoistočni krajevi ove oblasti u Crnoj Gori, kao i oblast oko manastira Mileševa – Prijepolje, u Srbiji).

Početkom XV vijeka javlja se današnje ime, koje se pominje u dubrovačkim izvorima, 1430. godine, a potiče od pljevara na manastirskim posjedima.

U osmanlijskim izvorima, Pljevlja se pominju kao pazar (trg) Pljevlja, ali i kao Taslidža (kamenita banja). U XVI vijeku, poznata su kao karavan-saraj, za odmor putnika i trgovaca. Za turske okupacije, Pljevlja su pripadala hercegovačkom sandžaku (pljevaljski kadiluk).

U austougarskoj monarhiji su se nalazila od 1878. do 1908. godine.

Nakon austougarske vlasti, od 1908. godine, naselje je ponovo potpalo pod tursku vlast, u sastavu kosovskog elajeta . U prvom balkanskom ratu, Pljevlja su branili djelovi turskog odreda iz Sjenice, a oslobođena su 28.10.1912. godine. Londonskim ugovorom o miru, 30.05.1913. godine Pljevlja su kao neodvojiv dio Stare Hercegovine pripala Kraljevini Crnoj Gori.

Najznačajnije znamenitosti predstavljaju: Manastir Sv. Trojice i Husein-pašina džamija.

Wikipedia

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Pljevlja

loading map - please wait...

Pljevlja 43.360000, 19.360000 Pljevlja