Perast je jedno od najljepših i najranije naseljenih mjesta u Boki kotorskoj. Nalazi se u podnožju brda Sveti Ilija, na mjestu gdje se razdvajaju kotorski i risanski zaliv, preko puta tjesnaca Verige.Iako je danas samo jedan manji grad, ima slavnu pro[lost i bio je dom mnogih poynatih ličnosti, kapetana, slikara, pisaca. Smatra se da je ono prvo naseljeno mjesto u Boki jer brojni arheološki nalazi, kao što su ostaci neolitske kulture, svjedoče o njegovom ranom naseljavanju. Ime je dobio po ilirskom plemenu Pirusta, a svoj konačni urbani arhitektonski izgled dobio je u toku 17. i 18. vijeka i danas je jedan od najljepših primjera baroknog graditeljstva na Jadranskoj obali. Iako prastaro naselje, Perast se tek sredinom 15.v. počinje jače ekonomski, politički i kulturno razvijati. U vrijeme kada Boka ulazi u sastav Mletačke republike, a otomanska se sila približava bokeljskom zalivu, Perast postaje granični grad i tada dobija ekonomske i političke privilegije.

Peraštani su bili dobri brodograditelji i ribolovci, a za vrijeme sukoba Venecije i Turske peraška flota se razvila i postala značajna u trgovini i borbi protiv pirata. Za to vrijeme se ne smanjuje kulturni razvitak Perasta. Naprotiv, grade se raskošne palate, brojne kapele i crkve, uvoze se umjetnička djela, razvija literararno stvaralaštvo i dr. Perast ima jednu glavnu ulicu pored mora i brojne crkve i palate u kojima su živjele ugledne porodice. Na trgu ili pjaci koji se nalazi u centru grada je crkva Sv. Nikole sa zvonikom visokim 55 metara. Poznati slikar Tripo Kokolja freskama je uredio crkvu sv. Ane koja se nalazi iznad grada, kao i crkvu na vještačkom ostrvu Gospa od Škrpjela. Među brojnim i prelijepim palatama može se izdvojiti palata Bujović koja je sagrađena krajem 17. vijeka i divan je primjer renesansno-barokne arhitekture. Legenda kaže da je njen vlasnik, poznati pomorac Vicko Bujović,sa krova palate bacio njenog graditelja koji je rekao da može sagraditi ljepšu od nje. Danas se u ovoj palati nalazi Muzej grada Perasta sa brojnim eksponatima, dokumentima i slikama koje svjedoče o burnoj istoriji Perasta. U istoriji Perasta značajno ime je i ime Matije Zmajevića, admirala Ruske flote i njegovog brata Andrije koji je bio nadbiskup barski i primas srpski, pored toga i književnik. Pored palate nalazi se crkva Gospa od Rozarija, na čijem portalu dominira krilati zmaj, grb Zmajevića.Pored dvadesetak crkvi u samom gradu, postoje još dvije na ostrvima preko puta Perasta. Ta dva ostrva su ono po čemu mnogi prepoznaju Perast, jedno je prirodno, a drugo vještačko.

Perast je danas izuzetno miran gradić, a buran život, bogatstvo i slava Perasta su istorija. Ipak, svojom ljepotom Perast privlači mnoge turiste, moreplovce, putnike, umjetnike, sanjare, željne ljepote i mira. Nije mjesto za one željne provoda , već za porodice i ljude željne odmora, upoznavanja sa istorijom grada, razgledanja brojnih kulturnih spomenika.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Perast

loading map - please wait...

Perast 42.486174, 18.700329 Perast