Plavsko jezero pripada Opštini Plav koja se nalazi na sjeveroistoku Crne Gore. Plavsko jezero je po površini najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Nalazi se u prostranoj Plavsko-gusinjskoj kotlini između Prokletija i Visitora, na 908 metara nadmorske visine, na mjestu gdje se na dolinu rijeke Ljuće nastavlja dolina Lima. Nastalo je prije 24 000 godina, krajem ledenog doba, kada je klima postala znatno toplija i kada su se otopili lednici na našim planinama. Prosječna širina mu je 920 metara, a najveća dubina 9 metara.Plavsko jezero ima eliptičan oblik. Dugo je u pravcu jug – sjever 2160 m, a najveća mu je širina 1490 m. Dužina obalske linije mu je 7520 m (pri srednjem vodostaju). Površina jezera je 1,99 km2, najveća dubina jezera je u njegovom središnjem dijelu 9,10 m. Nivo vode u jezeru nije isti tokom čitave godine, vec se mijenja u zavisnosti od količine otopljenog snijega i izlučivanja padavina u slivu. Dakle, u zavisnosti od priticaja vode Ljuče, padavina, otapanja snijega, oticaja Limom i isparavanja, na Plavskom jezeru se godišnje javljaju dva maksimuma vodostaja – u maju i decembru i dva minimuma – u oktobru i februaru. Prosjecna godišnja temperatura vode u jezeru iznosi 8,7 C. Jezero je najtoplije u avgustu, a u toku zimskih mjeseci je zaleđeno. Led se obično pojavljuje krajem decembra, ili početkom januara i zadržava do sredine, rjeđe do kraja februara. Preko dobro zaleđene površine jezera može se hodati.

Voda jezera je čista i providna do dubine od 4 m. Nijanse boja se mijenjaju tokom dana i godisnjih doba, zavisno od položaja sunca, priobalne vegetacije i sjenke koju baca Visitor. Obala jezera je niska, slabo razuđena. Znatan dio okoline jezera i plitki dio dosta je zatravljen. Plitki i priobalni pojas obrastao je bujnom vegetacijom. Plavsko jezero je bogato ribom, danas u jezeru ima mladice, pastrmke, štuke, klena, skobalja i mrene, a raznovrsnost ribljeg svijeta pruža dobre uslove za ribolov. Pored ribolova , kraj obala Plavskog jezera moguc je lov i na raznovrsnu pernatu divljač. Mogućnost lova, ribolova, kupanja i raznih sportova na vodi predstavljaju posebnu pogodnost za razvoj turizma.

O samom nastanku jezera postoje razne legende. Po jednoj, na mjestu današnjeg jezera u davna vremena Sveti Sava je sa svojom pratnjom, zanoćio u jednoj maloj varoši. Zanoćio je u kući nekog Janusa, ovaj ga je lijepo ugostio, ali mu je podmetnuopijetla i optužio ga za krađu. Zbog ove teške uvrede, Sveti Sava prokune domaćina riječima ” Nit se porodio, nit se izrodio, a voda vas ponijela”. U tom času, sa svih strana udari voda i poplavi varoš i tako nastade jezero.Narod vjeruje da u jezeru ima jedan kazan koji je privezan za direk s alom i da je to ostavio Sveti sava kao dokaz ta je na tom mjestu bila varoš u kojoj je on nevin optužen za krađu. To mjesto je puno hladnih izvora i zove se Berberov vir. Po drugoj legend, jezero je nastalo od suza djevojke Plave koja je plakala zbog posvađane braće.

Plavskom jezeru prijeti izumiranje. I pored toga što se njegove vode obnavljaju na svakih pet dana, ono je iz godine u godinu sve manje, tako da æe za sto godina potpuno promijeniti izgled i svojstvo, a nakon toga jezero æe postati obièna bara. Rijeka Ljuča, koja donosi najveću količinu vode jezeru, usjekla je korito i stalno zasipa jezero nanosom razne krupnoće. Rijeka Lim, otoka jezera, takođe sve više usijeca korito kroz morenski nanos tako da se ovim procesima jezero smanjuje i uništava. Pored Plavskog jezera prolazi magistralni put Berane – Andrijevica – Plav – Gusinje.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Plavsko jezero

loading map - please wait...

Plavsko jezero 42.597575, 19.928845 Plavsko jezero