Plužine je naziv za opštinu i naselje na sjeveru Crne Gore. Staro naselje Plužine je potopljeno izgradnjom Hidroelektrane “Piva”, kao i dio kanjona rijeke Pive, a ovo današnje sagrađeno je nakon podizanja brane. Opština Plužine ima oko 60 sela i zaseoka, a od okolnih opština odvojena je prirodnim granicama, Tarom na sjeverostoku , vrhovima Bioča na sjeverozapadu, na jugozapadu vrhovima Ledenica, Babin vrh, Smrčeva glava i Gola strana, a istočna granica je otoka Sušićkog jezera na Durmitoru. U podnožju visoke planinske zone koja se naziva Pivska planina, nalazi se dolina rijeke Pive poznata kao Pivska župa. U tim nižim predjelima živi današnje stanovništvo, a ima ih oko pet hiljada. Osnovna grane privrede ovog područja su stočarstvo, zemljoradnja i šumarstvo jer je kraj veoma bogat kvalitetnom šumom.

Od istorijskih znamenitosti zubu vremena odolijevaju zidine starih gradova koje je podigao Herceg Stjepan. Njegova prijestonica bio je utvrđeni grad Soko iznad Šćepan Polja, a drugi grad nazivao se Tabangrad i nalazio se iznad današnjeg sela Stabna.

Posljednih godina sve se više ulaže u turističku ponudu ovog kraja koja je danas veoma prvlačna. Za ljubitelje avanture nezobilazna je posjeta kanjonu Komarnica koji je prilično nepritupačan i uzak pa se ne može kroz njega proći bez pratnje vodiča i adekvatne opreme, a za one kojima je dovoljno da uživaju u prelijepom pogledu, tu su kanjoni Pive, Tare i Sušice i brojna jezera.

Opština Plužine je veoma dobro saobraćajno povezana sa ostalim djelovima naše države i susjednim državama. Kroz Plužine prolazi magistralni put koji povezuje Crnu Goru sa Bosnom, tačnije, glavne gradove Podgoricu i Sarajevo. Magistralni put Nikšić-Plužine-Srbinje povezuje ovaj kraj sa ostalim međunarodnim magistralnim putevima, a regionalni put Plužine-Trsa-Žabljak povezuje ga sa Jadranskom magistralom.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Plužine

loading map - please wait...

Plužine 43.154137, 18.841038 Plužine