Stoliv je dvojno naselje na sjeveroistočnoj strani poluostrva Vrmac, naspram Perasta. Gornji Stoliv smješten je u kestenovoj šumi na nadmorskoj visini od 200 do 240 metara. Sačuvao je svoju izvornu ruralnu fizionomiju. Leži tu, nadohvat mora a tako daleko od automobila i betona — sinonima savremene urbanizacije.Danas ima dvadesetak stanovnika, jer su mnogi tokom XVII i XVIII vijeka naseljavali „Novo selo“, kako su tada nazivali Donji Stoliv. Gornji Stoliv je jedno od rijetkih naselja seoskog tipa koje svojim urbanim rešenjima podseća na grad. Naseljem dominira crkva sv. Ilije. Godine 1721, Donji Stoliv je dobio status pomorskog naselja.

Relativno mala temperaturna kolebanja tokom dana i tokom godine pogoduju ranom sazrijevanju voća i uspjevanju pojedinih vrsta cvijeća, posebno kamelija. U crkvi sv. Ilije u Gornjem i sv. Marije u Donjem Stolivu nalazi se nekoliko slika slovenačkog slikara Josipa Tominca.

Najvrijedniji kulturni spomenik je crkva sv. Bazilija u Donjem Stolivu, na lokaciji Markov Rt, sa svojim freskama rađenim krajem XV veka sa likovima svetaca Istočne i Zapadne crkve, sa ćiriličnim i latiničnim natpisima, koji govori o svojevrsnoj simbiozi istočnih i zapadnih uticaja u srednjevjekovnom slikarstvu na ovom području.

Crkva Imena Marijinog je građena od tesanog kamena kao i visoki zvonik podignut neposredno uz nju. Nad ulazom je rozeta i ploča sa natpisom o gradnji. U crkvi je grobnica porodice Milatović. Crkva ima lokalni značaj zbog ambijentalnih i estetskih vrijednosti koje posjeduje.

Wikipedia

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Stoliv

loading map - please wait...

Stoliv 42.468075, 18.721488 Stoliv