Veliko Pošćensko jezero nalazi se kraj sela Pošćenje (opština Šavnik) u podnožju Durmitora, na prelazu u visoravan. Spada u manja jezera. Dimenzija je 210mx150mx3,5m. Nekada je bilo dosta veće, ali močvarna vegetacija doprinijela je njegovom smanjivanju. Ovo zeleno jezero dobija vodu otapanjem snijega, padavinama i sa tri manja izvora. Ljeti je pogodno za kupanje i ribolov,a zimi se zaledi. Ovo jezero bi moglo imati značajnu ulogu u razvoju seoskog turizma na ovim prostorima. Još jedna pogodnost je blizina Žabljaka (8km).

Legenda

Po jednoj legendi nekada davno jedan mladić je posao da se kupa u jezero i zaronio u njegovu sredinu. Iuzronio je mrtav sa cvorugom na glavi, Nakon toga se više niko nije kupao, strahujući od nemani, koju su optuživali za mladićevu smrt. Nakon II svjestkog rata naišao je drugi mladić, koji je čuvši tu legendu zaronio na isto mesto i dokazao da je neman u stvari  bila jedančvornovati panj. Od tada se narod ponovo kupa u jezeru.

Malo Pošćensko jezero nalazi se kraj sela Pošćenje , na tek nekih stotinak metara od Velikog. Prije ga možemo svrtsati i velike lokve nego u jezera. Služi uglavnom za napajanje stoke i nalazi se na jednoj livadi ispod sela. Vodu dobija od kiša i snijegova, a gubi je isparavanjem. Okruženo je livadama i niskom šumom. Vrlo je pristupačno te sa svojom okolinom pogodno za odmor i seoski turizam.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Veliko Poščensko jezero

loading map - please wait...

Veliko Poščensko jezero 42.982423, 19.067287 Veliko Pošćensko jezero