Vražje jezero nalazi u blizini regionalnog puta Nikšić-Šavnik-Pljevlja, 19 kilometara od Žabljaka. Nadmorska visina jezera je 1.411m, dugo je 630 m, a široko 186 m. Ima prosječnu dubinu od 4 m, a maksimalnu oko 10 m. Otiče potokom koji ponire pod Debelim kršem . Nalazi se na prostoru Jezerske visoravni , okružuju ga brežuljci i travnata površina. Površina mu je oko 118.00 m2. Temperatura vode u ljetnjem periodu je oko 15 stepeni, a za vrijeme velikih vrućina i 20 pa se u njemu može kupati. Ima sitnijeg šljunka, voda je prilično tamna u sredini, a na ivicama svijetlija. Gdje ima i trske što je po malo i opasno za plivače.

Vodu dobija od topljenja snijega, atmosferskih padavina i ponekog izvora u jezeru koji su prilično hladni pa se od njih može dobiti grč prilikom plivanja što je možda još jedan od razloga zbog kojih je u ovom jezeru bilo utpoljenika. Voda se gubi isparavanjem i to prilično brzo jer je naročito izloženo suncu i jakim vjetrovima. Bogato je ribom, al ii prilično zagađeno nesavjesnim ponašanjem posjetilaca i neodržavanjem.

Legenda

I za ovo jezero vezane su brojne legende koje objašnjavaju nastanak njegovog naziva. Ranije se vjerovalo das u jezero nastanili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo. Druga kaže da je oko jezera nekada bila šuma u koju je dolazio Vojvoda Momčilo da lovi divljač. Jednom prilikom iz jezera izađe krilati, crveni konj koji oplodi vojvodinu kobilu, a zatim ga vojvodina pratnja otjera nazad u jezero. Kobila rodi krilato ždrebe koje Momčilo nazove Jabučilo,a koji se često pominje u narodnim pjesmama.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Vražje jezero

loading map - please wait...

Vražje jezero 43.084274, 19.145640 Vražje jezero