Vjenac planina Volujak, Maglić, Bioč, Trnovački Durmitor pruža se sjeverozapadnim dijelom Crne Gore uz granicu sa BiH. Osim zajedničke i neistražene ljepote, zajedno dijele trnovačko jezero koje je skrivenoispod strmih padina ovih visokih planina.

Iako je većim dijelom u Crnoj Gori, Maglić djelom pripada sa Bosni i Hercegovini. Baš za Bosnu on predstavlja najvisočiju planinu. Najvisočijet ačke su vrhovi Veliki Maglić (Crnogorski Maglić (2388 m) i Mali Maglić (Bosanski Maglić, 2386 m).

Masiv Volujaka počinje od kanjona sutjeske i čini lijevu stranu kanjona Suhe. Pruža se dužinom 10 km u pravcu sjeverozapad-jugoistok, nastavljajući se na Vlasulju, a najviši vrh mu je Studenac (2294 m).

Sa južne strane Trnovačkoj jezera uzdiže se stjenoviti Trnovački Durmitor sa svojim vrhom Trzivka (2332 m). Drugi po visine je Trnovački Vrh (2241 m). Neki ovaj masiv smatraju dijelom Volujka.

Bioč je najvisočiji u ovom kompleksu planina. Taj epitet mu daje vrh Veliki Vitao sa 2397 m. Ovaj masiv je pruža od Stabanskih jezera na jugu, Pivskog jezera na istoku, do Mratinja na sjeveru nadovezujuči se na ostale planine ovog vijenca.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Maglič - Bioč - Volujak - Trnovački Durmitor

loading map - please wait...

Maglič - Bioč - Volujak - Trnovački Durmitor 43.251885, 18.726685 Maglič - Bioč - Volujak - Trnovački Durmitor