Osim izuzetne prirodne ljepote i bogatstva, Skadarsko jezero obiluje i spomenicima kulture, hrišćanskim manastirima i crkvama još iz doba srednjeg vijeka, koje su gradile zetske dinastije Balšići i Crnojevići. 

Na južnoj strani skadarskog jezera, đe je obala jedinstveno razuđena čineći mnogo ostrva, zaliva, plaža Balšići su na ostrvima podigli tri manastira. Najstariji među njima je manastir posvećen Uspenju Bogorodice podignut na ostrvu Starčeva Gorica, te ga zovu Manastir Starčevo. Podignut je u XIV vijeku, a njegovo osnivanje vezuje se za starca Makarija, po kome je ostrvo vjerovatno dobilo ime. Ispred crkve nalazi se grob poznatog štamparaBožidara Vukovića Podgoričanina.

Na najvećem ostrvu ovog predijela Beški nalazi se istoimeni manastir, koji se sastoji iz dvije crkve posvećene Sv. Đorđu i Sv. Bogorodici. Manastir Beška je nastao u XIV najvjerovatnije pod pokroviteljstvom Đurađa II Stracimirovića Balšića. Manju i noviju crkvu posvećenu Bogorodici podigla je Jelena Balšić u XV vijeku. U crkvi se upravo nalazi i njen grob.

Treći manastir, Manastir Moračnik takođe je podignut na istoimenom ostrvu. Njegova crkva je posvećena Bogorodici, a izgradio ga je Balša III početkom XV vijeka.

Nasuprot pomenutim ostrvima, na obali u blizini sela Ostros, nalaze se ostaci Manastira Prečiste (Bogorodice) Krajinske. Crka ovog manastira potiče još iz najkasnije X vjeka kada je opisana u „Ljetopisu Popa Dukljanina“. U toj crkvi je bio sahranjen otac Kneza Vladimira, Petrislav. Okruženje manastira je jedno vrijeme bilo prestonica kneza Vladimira.

Zapadni dio Skadarskog jezera takođe obiluje kulturno-istorijskom baštinom. Manastiri i crkve koncentrina su uglavnom oko većih naselja Vranjine, Rijeke Crnojevića, Žabljaka Crnojevića i Virpazara.

Još jedan ostrvski manastir je Manastir Kom. Nalazi se na Odrinskoj gori, koja je periodično ostvro. U sušnom periodu moguće je posjetiit manastir pješačkim stazama kroz močvaru, a pri normalnom i visokom vodostaju, do manastira se može sammo čunom. Arhitektonski razlukuje se od ostalih, a sa njegovog neposrednog okruženja pruža se predivan pogleda na jezero. Zadužbina je Đurđa i Lješa Crnojevića i sazidan je početkom XV vijeka.

Na najvećem ostrvu Skadarskog jezera, smješten je Manastir Vranjina posvećen Sv. Nikoli. Nekada su tu bile tri crkve, a danas je samo jedna. Obnova manastira je u toku. Sagradio ga je Ilarion prvi episkop Zetski početkom XIII vijeka.

U crmničkim selima Gornji i Donji Brčeli nalaze se istoimeni manastiri. Gornje Brčele osnovao je početkom XVIII Vladika Danilo, kao svoju zimsku rezidenciju. U okviru manastira nalazi se crkva posvećena Pokrovu Bogorodice. Donji Brčeli nastali su u XV vijeku pod pokroviteljstvom Jelene Balšić. U njemu je ubijen i sahranjen Šćepan Mali. U njemu je radila škola koja je preseljen i manastira Gornje Brčele. Crkva je posvećena Sv. Nikoli, a obnovio ju je Kralj Nikola I.

Na 2 km od Virpazara, u selu Orahovo nalazi se manastir Svetog Nikole ili manastir Orahovo, pretpostavlja se da ga je gradila Jelena Balšić u XV vijeku, mada nema preciznih podataka.

U blizini Rijeke Crnojevića, u nekadašnjem Obodu, nekadašnjem sjedištu zetskih mitropolita i mjestu đe je osnovana prva štamparija među Južnim Slovenima nalazi se Manastir Sv. Nikole – Obod.Manastir je nastao u doba Crnojevića, a u toku je njegova obnova.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Manastiri Skadarskog jezera

loading map - please wait...

Manastir Beška: 42.164324, 19.228886
Manastir Kom: 42.310833, 19.128333
Manastir Moračnik: 42.141580, 19.255276
Manastir Starčeva Gorica: 42.190038, 19.211047