Veliko Šiško jezero nalazi se u reonu poznatom pod nazivom Šiška, a tu se nalazi i istoimena planina pa je i jezero po tome dobilo ime. Takođe je ledničkog porijekla, akumulira se vodom od otapanja snijega, pritoka i atmosferskih padavina, a vodu gubi isparavanjem i oticanjem kada je vodostaj veliki. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1660 m, dugo je oko 400 m, a široko oko 140 m, dok dubina može biti i do 3 metra pri velikom vodostaju. Okruženo je prelijepim katunima i šumom.
U narodu postoji vjerovanje da je blato koje se skuplja u jednom dijelu jezera ljekovito. Za jezero je vezano i nekoliko legendi. Jedna od njih kaže da se pored jezera nalazi kamen koji označava grobnicu svatova koji su se potukli i tu izginuli. Naime, sreli su se crnogorski svatovi iz Morače i turski iz Berana pa, kako niko nije htio onom druigom da se makne s puta, potukli su se i svi izginuli osim dvije mlade koje se vratiše svojim kućama. Po jednoj drugoj legendi svatovi su bili samo jedni i nijesu se pobili već ih je tu uhvatila jaka sniježna mećava i ostali su zavejani u snijegu. Od tada se to mjesto zove Svatovsko groblje.

Nedaleko od Velikog Šišškog (oko 1 km južno) nalazi se i Malo Šiško jezero. Sam naziv ukazuje na to da je jezero malo, dužina mu je oko 105 m, a širina oko 65 m. Vodu dobija na isti način kao i Veliko, otapanjem snijega , atmosferskim padavinama i pritokama, ali je njegova voda mnogo mutnija, puna mulja i bujne vegetacije zbog čega se ovo jezero, pri niskom vodostaju, pretvara u močvaru. Dubina jezera je oko 1,7 m, a služi, uglavnom, za napajanje stoke.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Veliko Šiško jezero

loading map - please wait...

Veliko Šiško jezero 42.897821, 19.671743 Veliko Šiško jezero