Nalazi se na gradskom groblju u samom urbanom naselju Nikšića. Podignuta je u centru stare nekropole stećaka. Nema pouzdanih podataka o vremenu gradnje.
Jasno se mogu uočiti četiri faze gradnje. Prvobitnom, odnosno najstarijem hramu, pripadali bi djelovi zida u donjoj zoni istočne partije, drugoj fazi pripadao bi istočni dio hrama u kome se razaznaju i tragovi živopisa, trećoj fazi gradnje pripadao bi zapadni dio crkve koji predstavlja produženi naos i konačno, najmladjoj fazi gradnje pripadao bi masivni zvonik podignut uz zapadnu fasadu.
Istočni dio crkve sa ostacima živopisa nije stariji od XVII vijeka. Dogradnja zapadnog dijela najvjerovatnije je izvršena u prvoj polovini XVII vijeka, kada su prošireni i svi prozori na crkvi. Masivna kula – zvonik podignuta je u poslednjoj četvrtini XIX vijeka. Od živopisa koji je svojevremeno pokrivao zidove istočnog dijela hrama, nešto više je ostalo u oltarskoj apsidi, a sasvim malo u naosu.
Na osnovu stilskih karakteristika moglo bi se zaključiti da je živopis u ovoj crkvi nastao tokom prve polovine XVIII vijeka ili najranije na samom kraju XVII vijeka.

text: http://montenegro.travel

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla

loading map - please wait...

Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla 42.771337, 18.953036 Crkva Sv. Apostola Petra i Pavla