Ograđeni sakralni kompleks na Toploj obuhvata: dvije crkve, malu zgradu u kojoj je crnogorski vladika Petar II Petrović Njegoš učio pismenost kod kaluđera Josifa Tropovića 1812. godine i okolno groblje.

Gradnja crkve Sv. Spasa (Vaznesenija Hristovog) trajala je od 1709. do 1713. godine. Građena je od korčulanskog kamena, a na ulaznoj fasadi dominira portal sa stubovima i timpanom, nad kojim je rozeta i zvonik na preslicu, kao i tri okna sa skraćenim pilastrima.

Ikonostas je rad grčkih majstora 19. vijeka, sa nekim umetnutim ruskim ikonama. Mala crkva Sv. Đorđa je sagradena krajem 17. vjeka na ostacima turske džamije. U njoj se nalazi kenotaf grofa Save Vladislavljevića. Ikonostas se pripisuje bokokotorskoj školi.

Obije crkve imaju veliki broj vrijednih ikona, srebrnih sasuda i starih štampanih knjiga. Episkopska rezidencija Ljubibratića nalazi se u Toploj, u blizini kompleksa crkava Sv. Spasa i Sv. Đorđa, u zapadnom predgradju Herceg Novog. To je dvospratna građevina u priklesanom kamenu sa apsidolom kapele na visini prvog sprata i zvonikom na preslicu sa jednim otvorom sa južne strane. Krov je dvoslivan. Ovdje je bila episkopska rezidencija od 1690. do 1716. godine. Građevina je sanirana na neadekvatan nacin, tako da je izgubila dio spomeničke autentičnosti.

text: http://www.herceg-novi.me

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Crkve Sv. Đorđa i Spasa

loading map - please wait...

Crkve Sv. Đorđa i Spasa 42.455745, 18.527112 Crkve Sv. Đorđa i Spasa