U doba Marije Terezije, tzv. prvu liniju odbrane Boke činile su tri tvrđave : Mamula, Arza i sada hrvatska Prevlaka. Topovi postavljeni na prozore ovih utvrđenja tukli su brodove koji su bez dozvole pokušavali da uđu u zaliv i niko živ nije mogao da prođe pored njih. Ako bi osvajači” ipak tuda prošli (kao što se desilo prilikom Napoleonovog osvajanja) sačekala bi ih tzv. druga linija odbrane, koju su činili topovi postavljeni sa unutrašnje strane ulaska u zaliv, u tvrđavi Forta Rose i preko puta, na današnjim Njivicama.

Istočno od Mamule, na samom kraju popluostrva Luštica, goropadno “štrči” tvrđava-kula Arza. Tvrđava Arza je austrougarska građevina, teren oko nje je dosta nepristupačan a i sama tvrđava je u dosta lošem stanju. Za sve posjetioce poluostrva Luštica ona predstavlja posebnu atrakciju, ali i izazov jer nije uvijek lako popeti se njenim ruiniranim, kružnim stepenicama. Kada stignete do njenog vrha zaboravićete na malo napora koji ste morali uložiti da bi se popeliNe samo da se mogu, kao na dlanu, vidjeti sva okolna ostrvca, stijene i plaže, nego se pogled pruža preko horizonta u beskraj. Kroz otvorene prozore stare vojničke tvrđave davno sazidane na mjestu gdje se more spaja sa kopnom, produvavaju vjetrovi sa okeana i vjetrovi sa planina Arza nije obična vojnička tvrđava iz starih vremena, ona je mjesto sastajališta mnogih pustolova, ljudi željnih avanture i onih koji joj se stalno nanovo vraćaju da , sa njenog krova, uživaju u mirnoći i duhovnoj ispunjenosti koju pruža divan pogled na pučinu.

Sva ova utvrđenja danas čekaju adaptaciju i novu turističku valorizaciju, ali se nadamo da će, ipak, zadržati onaj svoj stari sjaj i atmosferu.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Arza

loading map - please wait...

Arza 42.392252, 18.573635 Arza